Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) - Odisee
Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) - Odisee

Europese rivierkreeften in recirculatiesystemen

Deel dit op

CenSE onderzoekers: Jurgen Adriaen, Stef Aerts, Thomas Abeel, Walter Himpe, Wouter Meeus

Contactpersoon: Thomas Abeel

Looptijd: september 2009 - december 2013

Partners: ULB, Boerenbond

In dit project zullen we nagaan bij welke temperatuur, lichtregime, waterkwaliteit, dichtheid en omgeving volwassen Europese kreeften gekweekt moeten worden om optimaal te groeien en welke voeding daarvoor nodig is.

De crisis zet de Vlaamse landbouwkringen aan tot een creatieve verkenning van mogelijkheden tot diversificatie. Een (wereldwijde) trend van een stijgende consumptie van gekweekte vis en schaaldieren blijkt samen te vallen met een stijgende interesse in kwaliteitsvoeding. Dit laatste wordt echter niet puur technisch geïnterpreteerd (bv. “slow food” beweging), maar incorporeert vaak ook noties van authenticiteit, duurzaamheid, lokale productie, enz. Binnen bepaalde niches lijkt hier een mogelijkheid te liggen voor eigen productie van Europese rivierkreeft, die gekend is om haar uitzonderlijke smaak.

In open kweeksystemen is de Europese kreeft zeer kwetsbaar voor een schimmel die verspreid is door exotische kreeften (degene die meestal gegeten worden), daarom kiezen we te werken in gesloten kweeksystemen (Recirculatie Aquacultuur Systeem, RAS). Dit biedt ook milieuvoordelen omdat watergebruik en afvalproducten goed onder controle te houden zijn. We zien momenteel deze kweek als een mogelijke bijkomende bedrijfstak op bestaande landbouwbedrijven.

De doelstelling van dit onderzoeksproject is tweeërlei:

  • Het uitwerken van een technische “teeltfiche” voor Europese rivierkreeft;
  • Nagaan van de rendabiliteit en het marktpotentieel van dergelijke kweek in Vlaanderen/België.

In dit project zullen we nagaan bij welke temperatuur, lichtregime, waterkwaliteit, dichtheid en omgeving volwassen Europese kreeften gekweekt moeten worden om optimaal te groeien en welke voeding daarvoor nodig is.

Behalve succesvolle kweek, is ook de afzet uitermate belangrijk. Daarom gaan we na wat de mogelijke marktprijs is voor rivierkreeft (voor kweker en consument) en hoe stabiel deze is. We analyseren ook het marktpotentieel (marktgrootte, distributiemogelijkheden, …) omdat deze de commerciële leefbaarheid van het product grotendeels bepalen.

Uit het samenbrengen van de technische noodzaken en de marktmogelijkheden zullen we kunnen concluderen of en onder welke voorwaarden de commerciële kweek van Europese rivierkreeft in Vlaanderen een mogelijkheid is. Hierbij zal de uitvoering van een financieel-economische analyse uitsluitsel moeten brengen.

Center for Sustainable
Entrepreneurship
Telefoon
02 609 88 64
E-mail
info@odicense.be