Nieuws

Intrinsieke motivatie is corona-proof

2020/08
Duurzaam HRM bevordert de intrinsieke motivatie van werknemers. Tijdens en na deze coronacrisis is dat nog belangrijker dan ooit. ‘Intrinsieke motivatie is veel krachtiger dan extrinsieke motivatie en gaat langer mee.’

Wat duurzaam humanresourcesmanagement eigenlijk is? Om dat duidelijk te maken, plaatst Bart Henssen, bij Odisee-hogeschool hoofd van het Center for Sustainable Entrepreneurship, duurzaam tegenover strategisch HR.

Lees het artikel van Partena Professional hier

Eerste hulp bij digitale marketing

2020/08
Marketeers moeten vandaag meer kunnen dan communicatiecampagnes bedenken. Ze moeten ook websites optimaliseren, data uit sociale media en e-mailcampagnes trekken en algoritmes aanwenden om klantenprofielen op te stellen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Docenten en onderzoekers Saskia Venden Eede en Katja Verbeeck schieten bedrijven te hulp.

Lees het volledige artikel hier

ESF-project Inclusief werkgeversgedrag

2020/07
Wat hebben werkgevers nodig om effectief de stap te zetten naar inclusief werkgeversgedrag? Op welke wijze kunnen zij hierin best ondersteund worden? Als verantwoordelijke voor de aanwerving van medewerkers binnen je organisatie kan je je steentje bijdragen aan nieuwe inzichten in verband met het aanwerven van medewerkers met een arbeidsbeperking door deze vragenlijst in te vullen.

Vragenlijst

Brussel Lust project afgerond

2020/07
CenSE werkte mee aan het Brussel Lust project van Ferm.

Kijk het filmpje hier

Bart Henssen wint IFERA's Best Reviewer Award 2020

2020/06
Bart Henssen, hoofd van CenSE, heeft de Best Reviewer Award 2020 van IFERA gewonnen. IFERA is een vereniging die een internationaal netwerk van academici, onderzoekers en andere belangrijke belanghebbenden van familiebedrijven omvat, dat zich inzet voor de bevordering van onderzoek naar familiebedrijven.

Onderzoeker Kristof Van Rossem brengt boek uit over het filosofisch gesprek

2020/06
Op welke manier hou je gesprekken licht, speels en toch diepgaand?
Hoe stel je de juiste vraag, met de juiste woorden, op het juiste moment?
En wat hebben zigeunermuzikanten en filosofen gemeen?

Het filosofisch gesprek brengt je de basis van filosofische vaardigheden bij en laat je zien hoe je ermee aan de slag kunt. Een filosofische partituur, die je de juiste houding, techniek en uitvoering aanleert, bepaalt het ritme. Allerlei oefeningen helpen je nauwkeuriger na te denken en tonen hoe je dat overbrengt naar anderen. In dit boek ontdek je het plezier van muziek maken met woorden.

Koop het boek hier

Nieuw postgraduaat helpt jonge ondernemers op weg

2020/05
Hogescholen Odisee en HOGENT lanceren vanuit Broeikas, een platform voor jonge ondernemers, een unieke postgraduaat Ondernemen, vanaf oktober 2020. En dat zonder klassieke examens.

Uit onderzoek naar de behoeften van startende zelfstandigen blijkt dat er meer dan ooit nood is aan een opleiding die focust op een eigen startup en de persoonlijkheid als ondernemer. “Dit postgraduaat helpt je [dus] als startende (student-)zelfstandige op weg in het uitbouwen van een eigen bedrijf.” Onderzoeker Joris De Lee geeft een woordje uitleg.

Lees meer over het graduaat

Case Study: D'Ieteren

2020/05
Ellen Debackere schrijft Case Study over D'Ieteren voor 'Les Hénokiens'. 
Neem een kijkje op de website van 'Les Hénokiens'.

Lees de case study here

Ook snoepgoed kan best innovatief zijn

2020/05
Wim Keygnaert, Business Developer bij CenSE, vertelt over snoepjes voor sporters. Een idee dat deel uitmaakt van de challenge die Confidas op het platform van ‘Mijn Idee’ plaatste. 

Lees het volledige artikel hier

Webinar "Werk & gezin in en na coronatijden: hoe werknemers ondersteunen en motiveren?"

2020/05
Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en het Center for Sustainable Entrepreneurship hebben in co-creatie een trainingsprogramma ontwikkeld specifiek gericht op HR verantwoordelijken en leidinggevenden. Het doel van de webinar is drieledig: creëren van bewustzijn rond de uitdagingen van de Sandwichgeneratie, genereren van inzichten in de samenhang met uitkomsten voor werknemers en voor de organisatie en stimuleren van gezinsondersteunend leiderschap.

Dit trainingsprogramma bestaat uit 1) de online webinar “hoe kan u ervaren werknemers tijdens en na de Coronacrisis ondersteunen en motiveren in de combinatie werk en gezin?” en 2) een seminarie in het najaar 2020.

Lees meer

Onderzoek naar duurzaam HRM staat beschreven in HRSquare

2020/04
Onderzoek naar personeelspraktijken in Vlaamse bedrijven toont een positieve relatie tussen duurzaam HRM en autonomie, werk-privébalans, motivatie en inzetbaarheid. Maar ook voor de organisatie zelf zijn de resultaten positief, zowel op maatschappelijk als financieel vlak.  

Lees meer

Familiebedrijvenonderzoek en CenSE in Trends

2020/03
'Innoveren is meer dan uitvinden': Innovatieve familiebedrijven doen soms denken aan het Gallische drop van Asterix. Ze innoveren niet met de schaal en de kracht van hun multinationale tegenspelers, maar houden met hun innovaties en visie op lange termijn wel geduldig stand. We gingen op zoek naar de toverdrank voor familiale innovatie.  

Lees meer

Studiedag Duurzame bedrijfstransformatie

2020/03
Hoe kan je je bedrijfsmodel voorbereiden op een wereld in verandering? Tijdens deze Masterclass leer je hoe je een organisatie kan begeleiden in de transitie van klassiek strategisch denken naar duurzaam strategisch denken. Dr. Bart Henssen, Hoofd van het Center for Sustainable Entrepreneurship Odisee, geeft je concrete kaders mee om de duurzame transitie in je bedrijf te initiëren. Geniet daarnaast van de ontmoeting met gelijkgestemde bedrijfsprofessionals en experts tijdens onze netwerkreceptie.

Dit event is afgelopen

Onderzoeker Johan Lambrecht brengt boek uit over economie

2020/01
Johan Lambrecht, academisch directeur CenSE en hoogleraar aan de KULeuven (campus Brussel), brengt een boek uit over economie genaamd: 'Economie: De essentie zonder formules'. 
Vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandels. 

Bestel nu

Odisee-CenSE werkt mee aan wereldwijd onderzoek naar familiebedrijven

2019/11
Onderzoekers, Bart Henssen en Wouter Broekaert, werken mee aan wereldwijd onderzoek naar familiebedrijven.

Lees meer

HRM: Moet het strategisch of duurzaam zijn?

2019/09
Deze maand introduceert HR Square een nieuwe rubriek, waarin onderzoekers hun research verdedigen. De eerste in de rij zijn Tim Gielens en Bart Henssen van het onderzoekscentrum Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) aan de Odisee Hogeschool. Zij doen onderzoek naar of en hoe duurzaam HRM in organisaties toegepast wordt, onder welke vormen het zich manifesteert en welke de uitdagingen zijn waarmee organisaties inzake van personeelsbeleid nu en in de toekomst geconfronteerd worden.

Lees meer

Familiebedrijvenbarometer onderzoekt sentiment in familiebedrijven

2019/07
De familiebedrijven zijn relatief optimistisch over hun slaagkansen in de markt. Maar het optimisme over de sociaaleconomische omgeving zwakt af. En de ondernemingen blijven handenwringend op zoek naar de juiste mensen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de tweede Familiebedrijvenbarometer.

Lees meer
Center for Sustainable
Entrepreneurship
Telefoon
02 300 22 19