Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) - Odisee
Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) - Odisee

Nieuws

ENTRnet

Het ENTRnet Final Dissemination Forum

2023/10

Bezoek ons op het ENTRnet Final Dissemination Forum op 10 november in het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in Brussel, van 9.30 tot 13.00 uur, gevolgd door een netwerklunchbuffet tot 15.00 uur! Maak kennis met het ENTRnet project en haar implementatie, uitdagingen en resultaten. Maar vooral: ontdek het nieuwe e-learningplatform en leer bij over het belang van ondernemerschapsvaardigheden in het volwassenenonderwijs. Kom jij ook? Registreer je via de knop hieronder en vul het registratieformulier in dat je via de bevestigingsmail ontvangt.

Registreer hier
COntent kick-off event

COntent kick-off event

2023/10

Op donderdag 26 oktober organiseren we het kickoff event voor het onderzoeksproject "Gepersonaliseerde contentcreatie door marketeer en machine (COntent)", gevolgd door een netwerkreceptie. Een korte intro met betrekking tot ons project vind je alvast hier. We verwelkomen je graag vanaf 16.00 uur op onze Technologiecampus in Gent. Deelname is gratis, maar gelieve je dan wel te registreren. Wij zorgen voor voldoende drankjes en fingerfood!

Registreer hier
CenSE op de Oost-Vlaamse Impactweek

CenSE op de Oost-Vlaamse Impactweek

2023/09

Bezoek ons tijdens de Oost-Vlaamse Impactweek van 2 tot en met 6 oktober! Vanuit het onderzoeksproject "Circulaire transitie door multi-actor partnerschappen" ontwikkelden we een spel waarin je kennismaakt met de verschillende fasen die je als beginnend partnerschap doorloopt, hoe je kan samenwerken met anderen die naast het gemeenschappelijke doel ook elk hun eigen individueel doel hebben, hoe de rollen verdeeld (kunnen) worden en nog zo veel meer! Tijdens de Oost-Vlaamse Impactweek spelen we ons spel met een diverse groep geïnteresseerden. Speel jij mee?

Speel mee!
Onderzoek in de kijker

Onderzoek in de kijker

2023/09

Tijdens de circulaire ondernemersavond gaven CenSE-onderzoekers Wim Keygnaert en Karen Brabant een inkijk in het project Circulaire transitie door duurzame multi-actor partnerschappen, waar ze de afgelopen twee jaar samen met Philippe Eiselein en Tineke Jacobs aan werkten. In deze video, gemaakt door het lokaal bestuur van Temse, leer je meer over hun aanpak en de output waar ze op dit moment de laatste hand aan leggen. Wordt vervolgd!​​​​​​

Ontdek het filmpje
Stakeholder Engagement in a Sustainable Circular Economy

Stakeholder Engagement in a Sustainable Circular Economy: Theoretical and Practical Perspectives

2023/08

We zijn blij te kunnen aankondigen dat het boek "Stakeholder engagement in a sustainable circular economy: Theoretical and practical perspectives" gepubliceerd is. Het boek is open-source (gratis te downloaden).

In het boek toont een scala aan internationale experts hoe betrokkenheid van stakeholders noodzakelijk is voor een transitie naar circulaire economie. CenSE droeg bij aan dit boek met een literatuurstudie over het ontwikkelen van duurzame partnerschappen voor circulaire economieën.

Ontdek het boek
De tool is live!

De S-Circel tool is live!

2023/07

Sinds kort staat de nagelnieuwe tool van het project S-Circel online, waarmee je zelf naar hartenlust kan experimenteren met takenpakketten om jobs op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren. Hoe? Maak een account aan en doorloop de 3 stappen: stel een duurzame job samen (al dan niet op basis van onze 5 functieprofielen), maak de job breed toegankelijk, en toets de competenties van een kandidaat af.

Duik je graag dieper in deze materie? Ontdek dan ook deze 5 nieuwe circulaire jobs met bijpassende competentieprofielen en dit competentiemodel voor leidinggevenden om sociaal-circulaire samenwerkingen te doen slagen. Succes!

Ontdek de S-Circel tool
Het nieuwe PWO-project ‘COntent’ is goedgekeurd!

Hoera! Het nieuwe PWO-project ‘COntent’ is goedgekeurd!

2023/07
Het nieuwe PWO-project ‘COntent’ is goedgekeurd! In dit nieuw onderzoeksproject, volledig gesubsidieerd door Odisee, verdiepen we ons in de opportuniteiten die generatieve AI biedt voor de contentmarketeer en begeleiden we de Vlaamse kmo met de toepassing ervan binnen hun contentmarketingactiviteiten.

Noteer alvast 26 oktober 2023 in je agenda: vanaf 17u30 ben je welkom op het startevent en kom je te weten wat het project voor jou kan betekenen. Meer informatie volgt in september!
Ontdek dit project
Ehsal Management School

Masterclass: Duurzame bedrijfsvoering en duurzaamheidsrapportering

2023/06

Duurzaamheid bepaalt steeds meer het voortbestaan van bedrijven. ESG-criteria geven weer in hoeverre ondernemingen hun verantwoordelijkheid voor het milieu en hun stakeholders opnemen, en met de komst van de CSRD zullen veel bedrijven daar ook data over moeten verzamelen en erover rapporteren.

Leer je graag bij over hoe je duurzaamheid(srapportering) kan implementeren in jouw onderneming en welke tools daarbij kunnen helpen? Maak kennis met de masterclass Duurzame bedrijfsvoering en duurzaamheidsrapportering van EMS.

Ontdek de masterclass
Evenement: welzijn voor ondernemers

Entre-MWB: Welzijn voor ondernemers

2023/04

Weinig ondernemers vinden het juiste evenwicht tussen werk, leven en mentaal welzijn. Wilt u dat evenwicht wél vinden? Tijdens ons evenement op 23 mei zullen we de tools en technieken onthullen die we de afgelopen 18 maanden hebben onderzocht en ontwikkeld, om (aspirant-)ondernemers te helpen hun mentaal welzijn te begrijpen en te verbeteren. Deelname aan dit event is gratis.

Ontdek het Entre-MWB event op 23 mei 2023
Automatiseer jouw marketing op maat van je klant

Automatiseer jouw marketing op maat van je klant

2023/04

Personaliseren rendeert. Is jouw organisatie voldoende datamatuur om hiermee aan de slag te gaan? Kom het te weten op 8 juni tijdens de inspiratiesessie die Katja Verbeeck en Saskia Vanden Eede verzorgen voor Voka.

Ontdek de inspiratiesessie
Symposium Systemische Transformatie voor Duurzaamheid

Symposium: Systemische Transformatie voor Duurzaamheid

2023/01

Denken in systemen is een noodzakelijke vaardigheid om met de complexe uitdagingen van de 21ste eeuw om te gaan. Onderzoekscentrum CenSE nodigt u uit op het tweedaagse Symposium Systemische Transformatie voor Duurzaamheid op 21 en 22 maart 2023. Maak kennis met het denkkader, denk mee over de relevantie en de praktische toepassing ervan.

Ontdek het symposium
NBM conference Maastricht 2023

NBM internationale conferentie over nieuwe businessmodellen

2023/01

CenSE neemt deel aan de NBM international conference for New Business Models in Maastricht, van 21 t.e.m. 23 juni 2023. CenSE-onderzoekers Philippe Eiselein en Bart Henssen organiseren er de track "Partnerships and cross-sectoral collaborations for circular economies" en nodigen onderzoekers en ondernemers uit om hun werk in te dienen. We verwachten vruchtbare discussies en tal van nieuwe ideeën. Komt u ook?

Lees hier meer over de trackLees hier meer over de conferentie

Nieuw: microcredential ‘systemische transformatie’

2023/01

Hoe begin je aan systemische verandering in je organisatie?  Odisee en ILVO slaan de handen in elkaar en bieden samen een nieuwe opleiding aan: in april 2023 gaat de microcredential ‘systemische transformatie’ van start. Deze microcredential is voor jou als je professioneel bezig bent met veranderingsprocessen, beleidsadviezen of beslissingen beter wil leren onderbouwen of systeemdenken wil kunnen toepassen op een professionele of persoonlijke casus.

Lees hier meer over de microcredential 'systemische transformatie'
Start2AIM

Masterclass: hoe bouw je een datacultuur uit en hoe zet je die data efficiënt in om je klant beter te bedienen?

2022/11

Veel bedrijven beschikken over heel wat gegevens van hun klanten, maar benutten die onvoldoende om strategische beslissingen te onderbouwen. Inzichten uit die data zijn nochtans zeer waardevol voor data-gedreven personalisatie. In deze opleiding helpen CenSE-onderzoekster Saskia Vanden Eede en Odisee-docente Katja Verbeeck u om meer uit uw klantendata te halen en zo een echte datacultuur uit te bouwen (dag 1). In een tweede sessie wordt dan getoond hoe die data efficiënt gebruikt kunnen worden om klanten persoonlijk te benaderen en om zo uw marketingdoelstellingen te realiseren (dag 2). Deze masterclass gaat door op donderdagnamiddag 24 november en 8 december 2022.

Lees hier meer over digitalisering

Het familiebedrijf in goede en kwade dagen, door Johan Lambrecht

2022/10

Het boek "Het familiebedrijf in goede en kwade dagen", geschreven door CenSE-onderzoeker Dr. Johan Lambrecht, verscheen dit jaar bij Owl Press. Het is een allesomvattend boek over familiebedrijven geworden, gebaseerd op meer dan 30 jaar onderzoeks- en praktijkervaring met familiebedrijven. 

Lees hier meer over het boek

AI in marketing: Start2AIM @ Digitalize Flanders

2022/10

Digitalize Flanders, een event op 20 en 21 oktober 2022 in Antwerp Expo, helpt jouw organisatie digitaliseren. De 80 aanwezige exposanten hebben alle tools in huis die de efficiëntie en de rendabiliteit van bedrijven helpen verhogen. Daarnaast worden 30 conferenties aangeboden, gericht op hoe digitalisering bedrijfsprocessen kan versnellen en optimaliseren naar meer groei en winst. Ook CenSE-onderzoeker Saskia Van den Eede zal op het podium staan. Zij deelt er haar kennis en ervaringen rond artificiële intelligentie in marketing.

Meer info over de sessie over AI in marketing

Start2AIM verschijnt in Bloovi

2022/01

CenSE onderzoekers Saskia Vanden Eede en Lennerd Kevelaerts vertellen samen met Odisee onderzoekers Katja Verbeeck en Thomas Van den Bossche, in Bloovi over het Start2AIM onderzoek. 

Het zijn niet alleen Google, Facebook of Netflix die Artificiële Intelligentie inzetten voor marketingdoeleinden. Ook steeds meer Vlaamse kmo’s zetten AI in om hun customer experience naar een hoger niveau te tillen. Met het onderzoeksproject Start2AIM toont hogeschool Odisee hoe middelgrote ondernemingen het vandaag al aanpakken. 

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Onderzoek 'Circuler' haalt de pers!

2021/09

In welke mate is men op het bedrijventerrein Haasrode (Leuven) bereid om ondersteunende faciliteiten en diensten te delen? De resultaten van het onderzoek, dat in opdracht van Interleuven door de bacheloropleiding Facility Management van Odisee en CenSE werd uitgevoerd, zijn bekend.

Lees het artikel hier

Inclusive Entrepreneurship Policies, Country Assessment Notes

2021/06

Academisch directeur van CenSE, Dr. Johan Lambrecht, en CenSE onderzoeker Dr. Wouter Broekaert werkten mee aan het meest recente OESO rapport over inclusief ondernemerschapsbeleid in België. Cynthia Lavison en David Halabisky (OESO CFE) bewerkten de nota onder leiding van Dr. Jonathan Potter (OESO CFE).

Geïnteresseerd? Lees het rapport hier

Wendbaar voor morgen: talent werven post-corona

2021/06

Verandering kan nóg sneller dan we tot voor kort dachten, zo hebben we het voorbije jaar ondervonden. Maar ook dat leergierigheid en wendbaarheid cruciaal zijn. Met een 5-delige reeks legt Cevora in evenveel maanden de loep op enkele grote trends voor de toekomst van leren en werken. In het 5e en laatste deel, heeft Bart Henssen, hoofd van CenSE, het over de arbeidsmarktdynamiek post-corona.

Lees het artikel hier

Webinar: Werk & gezin: hoe ervaren werknemers ondersteunen en motiveren?

2021/04

De combinatie werk & gezin is enkel uitdagender geworden. Ervaren werknemers hebben naast hun werk ook meerdere zorgtaken thuis. Dit leidt tot specifieke uitdagingen die sinds de coronacrisis nog meer op de voorgrond treden.

Uitnodiging webinar: Duurzame jobs dankzij een circulaire transitie

2021/04

De circulaire economie is aan een stevige opmars bezig. De toepassingen worden alsmaar talrijker en diverser. En dat geldt ook voor de jobs!

In het ESF-project S-Circel onderzoeken de Provincie Oost-Vlaanderen, Odisee Hogeschool, The Circular Hub en SBCM welke kansen de circulaire economie biedt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een duurzame job te helpen.

 

Lees meer over dit project hier

Ongelijkheid op de arbeidsmarkt door COVID?

2021/04

Hoofd van CenSE Bart Henssen en onderzoeker Tim Gielens werkten mee aan een themanummer over de coronamaatregelen in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.
Ze schreven mee aan een essay over de COVID-19-crisis en ongelijkheid op de arbeidsmarkt.

 

Meer info over deze editie vind je hier

Koers naar talent in overvloed: inclusief HRM als kompas

2021/03

CenSE onderzoeker Tim Gielens en hoofd van CenSE Bart Henssen schreven mee aan het boek van collega Bart Moens over inclusief HRM als kompas. 

Een tekort aan talent … en dat terwijl honderdduizenden mensen werkloos aan de kant staan? Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, langdurig arbeidsongeschikten. Onbenut talent. Steeds meer werkgevers willen dat onbenut talent benutten. Inclusief werkgeven dus. Helaas weten zij niet altijd handen en voeten te geven aan dat inclusief werkgeven. Het blijft bij goede voornemens. Jammer, want niemand wint daarbij.

Lees er meer over en/of koop het boek hier

Online International Teacher Training - Sustainable Devevelopment & SDGs in Vocational Education

2021/01

Hoe bereid ik mijn studenten voor op een wereld in verandering? Hoe kan ik met duurzaamheidscompetenties en de SDG’s aan de slag in mijn lespraktijk? Hoe bouw ik als docent mee aan een duurzame school? Benieuwd? Schrijf dan snel in voor de gratis International Online Teacher Training: Sustainable Development & SDGs in vocational education.
 

Lees er meer over hier

CenSE onderzoekers verzorgen webinar tijdens digitale donderdagen van Unizo

2021/01

Katja Verbeeck (UCE – User Centered Electronics&ICT ) en Saskia Vanden Eede (CenSE – Center for Sustainable Entrepreneurship), geven een aantal praktische, inzetbare tips mee op basis van hun learnings uit het de 'Start2AIM' en 'Data Smart Ondernemen' projecten.
 

Meer informatie vindt u hier

Roland D'Ieteren overleden

2020/12

We kregen het spijtige nieuws dat Roland D'Ieteren, van het gelijknamige familiebedrijf, overleden is. Hij werkte recent nog mee aan de CenSE case study over D'Ieteren voor Les Hénokiens.
 

Lees de case study hier

De impact van bedrijfsmoeilijkheden op de familie van de ondernemer

2020/12

De corona-crisis heeft een grote impact op de ondernemers en hun bedrijven. Maar wat is de impact op de familie van de ondernemer wanneer er bedrijfsmoeilijkheden opduiken? Lees er alles over in het rapport dat CenSE en KULeuven schreven in samenwerking met de UGent. 
 

Lees het rapport hier

CenSE in samenwerking met Colruyt Group

2020/11

Heeft u al gehoord over ons LogILereN-project omtrent logistiek? Kom in dit filmpje meer te weten over onze samenwerking met Colruyt!
 

Bekijk de video hier

DataSmart Wijzer Webinar

2020/09

Hoe AI-tools inzetten voor marketing personalisatie? (Sessie 1)

 

Neem een kijkje op de datasmart website

Intrinsieke motivatie is corona-proof

2020/08
Duurzaam HRM bevordert de intrinsieke motivatie van werknemers. Tijdens en na deze coronacrisis is dat nog belangrijker dan ooit. ‘Intrinsieke motivatie is veel krachtiger dan extrinsieke motivatie en gaat langer mee.’

Wat duurzaam humanresourcesmanagement eigenlijk is? Om dat duidelijk te maken, plaatst Bart Henssen, bij Odisee-hogeschool hoofd van het Center for Sustainable Entrepreneurship, duurzaam tegenover strategisch HR.

Lees het artikel van Partena Professional hier

Eerste hulp bij digitale marketing

2020/08
Marketeers moeten vandaag meer kunnen dan communicatiecampagnes bedenken. Ze moeten ook websites optimaliseren, data uit sociale media en e-mailcampagnes trekken en algoritmes aanwenden om klantenprofielen op te stellen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Docenten en onderzoekers Saskia Venden Eede en Katja Verbeeck schieten bedrijven te hulp.

Lees het volledige artikel hier
Center for Sustainable
Entrepreneurship
Telefoon
02 609 88 64